mandag 10. februar 2014

Framgangsmåte Lomme med paspoal - kant på toppen

Har fått spørsmål om hvordan man lager en lomme med kant i lommeåpningen.
En såkalt Paspoal i toppen av lommen.
Denne jeg lager her er ment i en sidesøm i en bukse o.l.
Dette er jo bare en prøvelapp, så ble ikke etter riktige mål, derfor ble lommekanten litt høy i forhold til sidesømmen.
Her er lommen ferdig, bildet snudde seg dessverre tilbake, men det har jo ikke så mye å si, man ser jo sømmen likevel.


Begynn  med selve kanten, her i lyst stoff, og det røde illuderer buksen, og denne med hakket er foran hvor kanten skal settes på.
Brett kantbiten dobbelt på langs med vrangen ut, sy en rettsøm i hver ende og vreng biten rettveien
Anbefaler før du vrenger å først fingerpresse sømmonnet fra hverandre, kutt skrått i brettehjørnet så spissen blir lett å få ut
Som her:
Legg den rettede kanten kant i kant i hakket på buksen, sømmonnet skal gå helt jevnt, bretten er til høyre i bildet her, og den åpne delen ligger kant i kant med sømmonnet inni hakket.

Nå skal i tillegg selve lommeposen legges oppå her, kant i kant og med like mye sømmonn både over og under lommekanten (oppe og nede)

Nå skal sømmen syes, og den skal starte akkurat hvor lommeklaffen starter i toppen, og syes ned til akkurat i enden i bunnen, ikke lenger og ikke kortere!
For et pent resultat uten rynker i hjørnene er det viktig å være nøyaktig her!

Når sømmen er sydd så ser det sånn ut som her på baksida, altså vrangen.. Vi ser det ikke på bildet, men ved å kjenne med fingrene så kjenner man at sømmen stopper akkurat på kanten av klaffen.

På neste bildet ser du hvor det skal klippes et lite hakk, her må man og være supernøye.
Man skal klippe akkurat fra hjørnet og inn til hvor sømmen stopper, faktisk nesten helt inntil, men pass nøye på å ikke komme for langt, spar en tråd eller to i veven !
Og klipp på begge sider, (begge hjørnene på samme vis, og kun i plaggstoffet, ikke i lommefor eller klaff..Her ligger forstykke til høyre og jeg har og sydd lommeposen på på bakstykket, der er det ikke noe hokuspokus, bare sy det på rett mot rett i henhold til merker for lommefor.

Her har jeg lagt forstykke oppå bakstykke for sammensying.
Du ser at lommeposen ligger rett som den blir liggende til slutt her, det er den som er på bakstykket vi ser her, lommeposen som sitter på forstykket er fremdeles ikke lagt riktig, den stikker så vidt ut på venstre sida i bilder.   Dette er for at man ikke skal sy over sømmonn og lage arbeidet skjevt.

Og så ser jeg at jeg har glemt selve søm-bildet for sømmen over og under lomma, men går vel greit å skrive det og,  Jeg synes det er greit å sy fra baksidestoffet nå, altså ha dette opp for da ser jeg hvor lommeposen bak er sydd på, det ser du greit på bildet under.
Sømmen skal gå med rett sømmonn selvfølgelig, og treffe akkurat på sømmen som lommeposen er sydd på med.  sånn at det ser ut som en hel rett søm.  Selve sømmen blir jo ikke synlig, så husk å sy litt fram og tilbake oppå hverandre for å feste sømmen, men selve sylinja må være rett for at plagget ikke skal bli bulkete.

Og nå ser retten slik ut


.På tide å putte lommeposen inni hvor den skal være og her ser du hvordan selve klaffen kommer fram når den fremre lommeposedelen puttes inni.

 
*

Nå ligger begge lommeposene på vrangsiden av buksen .


 
 
Og det er bare å sy sammen lommeposen fra toppen til bunnen, det er ikke å anbefale å sy fast sømmonnet da det fort blir bulker, bare sy fra og til uten at selve sømmonnet i buksen er med
 
*
 
Nå legger vi alt rett veien og glatter forsiktig selve lommeklaffen -kanten ned så den ligger helt flatt, hvis hjørnene i sømmonnet ble klippet opp rett ut til sømmen i hvert hjørnet  er det nå det viser seg om nøyaktigheten har vært fin. Ingen bulker, bra arbeid! :)

Når vi ser at alt ligger flatt og fint, så stryker vi forsiktig over sånn at sømmer og alt blir flatt og fint.
Men pass på hva slagt stoff du syr i så du ikke stryker eller damper flatt eller så stoffet blir blankt.. lurt å bruke en fuktig dampefille mellom strykejern og arbeid på sånne kanter.
 
Nå skal bare klaffen/kanten settes nåler i hver enda for å syes fast, jeg har sydd med en stikning, om en ikke vil ha synlig søm her, så brukes håndsøm.
 
Det finnes flere måter å sy slike lommer på, de behøver ikke å være i en sidesøm, jeg bruker nesten alltid denne typen lommer i en ytterjakke f eks.
 
Her er hvordan den ser ut fra baksiden når alt er ferdig, jeg har jo ikke kastet over sømmonn, det bør du gjøre om det er stoff som kan rakne.
 
Håper denne er til nytte og at lesere forstår meg og mine forklaringer. :)
 
 
Ønsker lykke til med lommesøm, og ha en fin dag! :)


4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tusen takk!
   Flott hvis noen har nytte av den! :)

   Slett
 2. Så fin bloggen har blitt Marit!
  Tusen takk for den flotte illustrasjonen av å sy lomme :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, kjempegøy å kunne være til hjelp for noen :)

   Slett