lørdag 28. januar 2012

To kjoler!

Det er vinter nå, og plutselig kom snøen til Sørlandet igjen, så nå er det og få på raggsokker og ulltøyet og ut med snøskuffa igjen.
Og til kattenes glede så skuffer jeg veier på verandaen på kryss og tvers, så de har et eldorado der ute med hemmelige huler de kan gjemme seg i og lure på hverandre.
I dag hadde jeg besøk av barnebarnet, og mens jeg skuffet og børsta bilen fri for snø, var hun ute på verandaen og laget enda en ny "hemmelig" gang.. iallefall skvatt jeg da det plutselig kom en katt sprettende fram fra den for å "ta" meg da, når jeg skulle ut å titte, den stien hadde ikke jeg laget.
Det er jammen utrolig at to katter kan ha det så utrolig morro i mange timer bare de får litt ekstra oppmerksomhet, og litt snømåking da.. hi hi
Her er de i fullt firsprang! :))
Ellers har jeg begynt å synge i kor også nå, ja ikke alene da.. hi hi men sammen med 42 andre damer, og så har vi med en mann som tar seg av det instrumentale for oss.
Vi har det utrolig artig, og jammen blir det fart i sangene våre og etterhvert.
Vi hadde julebord fredag 13. Januar, vi kaller oss Champagnepigene og siden ingen av oss hadde så god til til å sprette champagneflaskene før jul, fant vi ut at etter jul er helt greit med julebord.
I den anledning måtte jeg ha meg en god og kanskje litt fin kjole, det er gjerne litt kjølig i øvingslokalet, og siden vi fikk levert maten og der er god plass feiret vi der også, da måtte jeg ha en ullkjole.
Ulljersey fra Sydilla i en nydelig mørk turkisfarge, vinterturkis kaller jeg denne.
Og for å få den silkemyk inni, valgte jeg rett og slett og fore den - med 100% Silke.
Et nydelig silkechifong, som nok ikke tåler så mye, men det får våge seg, den skal vaskes skånsomt da.. :)
Jeg kom over noen nydelige små stoffroser på et tynt bånd, de kom i halsringingen og nede på ermene, og et vakkert plissert blonde som er nederst på kjolen, og med en fargerik glinsende glidelås ble det en god og varm og fin festkjole, som også kan brukes ellers når det er kaldt.




Og før dette igjen, så måtte jeg ha en god hverdagskjole som også muntrer litt opp i vintermørke.
Så jeg fant fram en T-skjorte jeg kjøpte i Polen i sommer og klippet ut kattemotivet som var på forstykke her, (det var derfor jeg kjøpte T-skjorten..:))
Deretter applikerte jeg kattene på forstykke på denne kjolen sydd i velour kjøpt på Masker og Sting i Arendal. et nydelig stoff, godt og mykt! :)
Mønstrene til disse kjolene er litt hummer og kanari, ikke helt hjemmelaget og heller ikke ferdig kjøpt for å si det sånn, jeg bruker gjerne et eller to grunnmønstere som jeg mekker til ønskelig fasong.


Som du ser, så måtte katten bort og inspisere her også!!  De passer på at alt går riktig for seg! hi hi

Jeg håper Januar blir fin resten av tida og at Februar glir lett unna, selv om vi har en dag ekstra i år da, men vi klarer vel det og! :)

mandag 23. januar 2012

Lomme-tut. :) Det er litt spørsmål om lommer i forskjellige slag, her kommer to stk. En påsydd utenpålomme, og en skjult i sidesøm.

Den første lomma er en påsydd utenpålomme med legg og en linning i toppen.
Sånn blir den seende ut, håper jeg får tilgivelse for at linningen ikke er bred nok, er seint nå for å lage ny! :)
 Begynn med et rektangel jeg har brukt målene 12 x 8 cm,  hvor 12 er bredda, 10 ferdig bredde
Og et buet stykke som blir lomma, her er min 16 cm bred og 12 cm høy og med buede kanter nede.
 Brett selve lomma på midten på høykant og mål inn ca 3 cm og sy en loddrett søm i ca 1 cm nedover, 2cm går også greit
 Fingerbrett på baksiden nå og pass på å få like mye stoff på hver side av sømmen, dette blir folden foran.
Man kan selvfølgelig heller lage rynker om man vil det. :)

 Stryk ned her så holder du lettere styr på det! :)




 Her er det linningen, brett den dobbelt å sy ned på hver side.

 Klipp et lite hakk inn mot sømmen i overkanten sånn at du lett får sømmonn fra hverandre, dette gjør det lettere og få skarpe hjørner
Nå skal vi sy rundt kanten, og se hva som skjer om du først syr en tråklesøm langs kanten rundt, ca 3 mm utenfor der bretten skal være, altså tråklesømmen kommer inni lomma.

 Om du trekker i undertråden pittelitt sånn at det smårynker i buene vil bretten legge seg på plass av seg selv. Grunnen til at det er så vanskelig å lage innbrett i buer er at det er så mye mer stoff som blir bretta inn enn det som er utenpå bretten, men med en tråklesøm vil de små rynkene fordele stoffet jevnt rundt og gjøre denne jobben enkel! :) ps. dette kan jo også selvfølgelig brukes når man skal legge opp f eks et snurreskjørt! :)
 Her er kanten nedsydd! tråklesømmen sees bare fra vrangsida. :)

Og sånn ser lomma ut fra rettsida uten linningen på, jeg har nok laget en noe høy lomme og i og med det også skal linning på, men her kan man også velge å bare sette et smalt kantbånd over.
 Her har jeg vrengt linninga til rettsida, og rett og slett satt den på bare med rettsøm og bretta ned sømmonnet
Man behøvde jo ikke å vrangsy linningen først, det går fint å bare brette den dobbelt og deretter sy den på og så brette inn de kantene sammen med selve lommekanten, men nå viste jeg denne for her kan faktisk linningen være løs, eventuelt festet med en borrelås, eller så den kan brettes ned igjen over lomma og festes med en knapp. Tenkte ikke på å lage bilde av akkurat det, får se senere..
Men lykke til med å finne ut av dette, og håper resultatet blir vakkert! :))

Ferdig lomme på bildet under. Sy sømmonnet fast i lommen så det ligger nedover, brett deretter ned kanten og sett en dekorativ knapp på midten. Nå er lomma klar til å settes på et plagg :)




Og her kommer en bildeserie på lommer i en sidesøm.
Begynn med å tegne opp en lommefasong, her ligger bilde  nede, men du skjønner det nok :)
Mellom de ro strekene nede på bilde er lommeåpningen, den skal være til en voksen ca 18 cm høy.. til barn 16 ca..  Klipp 2 av dem til hver lomme. legg stoffet i brett mot hverandre så de blir speilvendt

 Her er to stykker som illuderer et forstykke og et bakstykke, det er samme hvilken,
Mål opp på plagget hvor du vil ha lommen, pass på å få det likt på begge stykkene.
Her har jeg tegna en stiplet linje i selve lommeåpningen, her skal lommeposen syes fast i plaggstykkene, rett mot rett. merk det er ca 1-2 mm utenfor selve sylinja i plagget som her er markert med hel linje.
de små merkene er hvor selve lommen skal sitte mellom.
 Legg den ene lommeposen rett mot rett på plagget, sørg for at lommeposen går rett vei, nedover og ikke oppover i plagget :)
 Sy langs den stipla linja, det gjør ikkeno om du syr forbi merkene, sy bare hele stykket fast og fest i hver ende, (sy litt tilbake)
 Her ser du tydelig hvor sømmen går, det er den stipla linja som er litt skjev, sømmen går 2 mm utenfor selve sylinja som er hel. Dette er viktig for et fint resultat.
 Stryk sømmonnet fra hverandre. Gjenta også på den andre lommeposen, den syes fast i det andre sidestykket.
 Legg  begge stykkene oppå hverandre, rett mot rett, nå skal sidesømmen syes, altså stykkene syes sammen!
 Da må man passe på å legge alt sømmonnet ut mot lomma, på begge stykkene, vi skal IKKE sy fast sømmonnet.
 Sy ned til en cm overlapping over den forrige lommesømmen, men da langs den hele linja 2 mm lenger inn. fest sømmen

 Og start igjen 1 cm ovenfor lommesømmen på samme vis, 2 mm innenfor. pass på at sømmonnet ligger mot lommen her også.
 Nå skal selve lommeposen syes sammen, da må sømmonnet brettes over mot plaggsiden, ikke sy i sømmonnet her heller. under ser du at jeg starter sømmen ute i selve lomma, IKKE i sømmonnet.
 Og vips, her er lommen ferdig, er du heldig så går den nedover.. hi hii det er lett gjort å sy den feil vei, så jeg maser litt om det.. tenk før du syr i denne prosessen. :))
Her ser du også hvorfor man skal sy de 2 mm innenfor sylinja, for når alt er ferdig vil åpningen ligge helt flatt nesten uten å se en søm.
 Og sånn ser det ut når du åpner. Her har jeg brukt kontrastfarger for lettere å se hva som er hva.
Lykke til med lommesøm, det er artig og lett når man bare får gangen i det! :)